IMG_20230905_131543 2

Ungdomsspillere på prosjekttur til Latvia

Gjennom et inkluderingsprosjekt var fire av våre J17- og G16-spillere på besøk i Latvia for å fortelle sine historier til den lokale fotballklubben og kommunen i Ropazi.

Rehema Mawazo (16), Amy Narissa Dellerud (16), Hamza Alshaaer (16) og Sabrin Omer Ismael (15) er ambassadører i Elverum Fotballs ungdomsgruppe for inkludering. Derfor fikk de tilbudet om å representere klubben i Latvia på et tre-dagers besøk.

Bakgrunnen er at Elverum kommune er med på et integreringsprosjekt sammen med Ropazi kommune i Latvia. I den forbindelse er Elverum Fotball en sentral part i å dele erfaringer om vårt arbeid med inkludering av ungdom og voksne flerkulturell bakgrunn.

- Ropazi hadde representanter her i desember i fjor, og i februar var en liten delegasjon fra Elverum kommune på besøk i Latvia, og på asylmottaket i landsbyen Mocenieki. Det er der fotball og idrett kommer inn som en del av integreringsarbeidet, sier Anders Bronken, utviklingsansvarlig i Elverum Fotball.

Han var med på turen sammen med de fire ungdommene og Hamzas far, Abed. Reiseleder og prosjektleder er internasjonal rådgiver i Elverum kommune, Daria Monika Dyresen.

- Den lokale fotballklubben Valor har hatt aktiviteter med asylsøkere fra mottaket siden mai. Vi møtte trenere, spillere og representanter for klubben, og prosjektlederne i Ropazi for å fortelle om vårt arbeid, og erfaringer. Ungdommene våre snakket om hva fotball betyr for dem, og hvor viktig idretten har vært for dem i oppveksten med flerkulturell bakgrunn. Vi fikk også høre historier om fotballtilbudet i deres foreldres hjemland, og spesielt med utgangspunkt i jentefotball, sier Bronken.

Han forteller at våre ungdomsspillere gjorde en kjempejobb, og at det gjorde inntrykk å høre deres historier.

- Alle fire er så flinke på hva fotballen betyr for dem – et fristed der de glemmer eventuelle negative tanker – og et veldig viktig sosialt møtested. Gjennom fotballen har de fått nye venner, som de ikke hadde truffet før.

Hamza og Sabrin kom begge til Norge da de var ett år fra henholdsvis Palestina og Eritrea. Felles for begge er foreldre som ønsket en bedre framtid for barna sine langt vekk fra krig.

Sabrin er muslim og spiller med hijab noe hun synes er helt naturlig.

- Ingen i Norge bryr seg om det. Det går helt fint, og er ikke noe problem. Mamma synes det er helt greit, og støtter meg i at jeg spiller fotball. I perioder har jeg valgt å ta en pause, men jeg er alltid velkommen tilbake og det synes jeg er så fint, sier Sabrin.

Amy er halvt thailandsk og kom til Norge som 6-7-åring, mens Rehema , vokste opp i Uganda med foreldre fra DR Kongo. Felles for alle tre jentene er at deres mødre har vokst opp i kulturer der jentefotball ikke er vanlig, men jentene har hele tiden opplevd stor støtte hjemmefra og peker på det som en nøkkel.

- I Uganda fikk vi jentene kun spille netball (mellomting av håndball og basket), og jeg hadde ikke spilt før jeg kom til Norge da jeg var 12 år. Men så prøvde jeg det, og likte det veldig godt sier Rehema.

Elverum Fotball er stolte over våre ambassadører, og måten de representerte klubben på under besøket i Latvia. Vi kommer garantert til å se mer av de i lignende sammenhenger både i klubbens og kommunenes regi senere.

 

Annonse: